Det tog tid

Hvad vi nåede på 100 år

Hvis du tænker 100 år tilbage , så var en bil ikke et hverdagssyn, der var mange steder, hvor du høstede med le, og hvor infektioner, som vi i dag betragter som bagateller, tog livet af folk. Tyve år før havde Johannes V jensen skrevet digtet “Maskiner” som en hyldest til den moderne teknologi, som han havde set på verdensudstillingen i Paris.

Hans begejstring ville ingen ende tage, og derfor skrev han også det hyldest til de maskiner, som dampede, larmede og skabte en fremtid som ingen, ikke engang en superentusiast, kunne forudse.

Det spreder sig som ringe i vandet

I den første periode var det industrien, som fik glæde af teknologien, maskiner som vævede, var med til at høste, andre områder fik meget stor glæde af det, og de fik også et langt større udbytte og kunne få mere tid til så meget andet.

Teknologien udviklede sig hurtigt, og i årene efter anden verdenskrig tog det for alvor fart. Der var virkelig fart på alle områder, teknologien løb hurtigere, end vi næsten kunne nå at følge med, og den løber hurtigere endnu. Der er mange, som er bange for at miste deres arbejde, eller måske endda er bange for, at vi er sat helt udenfor, når maskinerne tager over.

Tænk på, at vi på 100 år er rykket fra de første biler, til vi nu har mobiltelefoner, som kan sende en sms til enhver telefon verden over, og til et globalt netværk som internettet. Noget der i 1980’erne var som taget ud af Star Wars.

Computere til hjemmet

De først computere var ved at indtage hjemmene i firserne, og der var en masse, som blev lidt lettere, men i de efterfølgende snart 30 år er det gået stærkt, alt for stærkt er der nogen, som mener. Det løber hurtigere endnu i de kommende år, nogle af de tiltag, der er ved at ske, er kvantespring i en teknologi, som er gået fra de første standardbiler til elektriske biler, som ikke forurener, og som snart er klar til at tage over.

Fossilt brændstof er mange steder, blandt andet i Danmark, ved at være en saga blot, og det vil være med til at redde den verden, som lider i disse år.

Der bliver med sikkerhed budt på mange teknologiske landvindinger i de kommende år, og der er allerede nu snak om, at produkter, som er med strontium, vil være fremtiden for alverdens brændstofproblemer. De vil gøre hele verden uafhængig af fossilt brændstof, og det er risikofrit.

Andre tiltag er, at der vil være afgrøder, som kan være med at destruere plastik, som fylder havene, og der vil være masser af planter, som kan gro i de tørre områder i verden. Men alt det får de kommende generationer svar på, vi kan kun håbe på, teknologien kan være med til at løse de problemer, som vi mennesker har skabt.

ashe